• test_pap_sl
Βρίσκεστε στό:

Tι είναι το τεστ Παπ;

Το τεστ Παπανικολάου είναι μία απλή εξέταση, κατά την οποία εξετάζεται ο τράχηλος της μήτρας για να διαπιστωθούν τυχόν αλλαγές στα κύτταρα, που δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία. Η επιστήμη αλλά και ολόκληρος ο κόσμος οφείλει την ανακάλυψη του τεστ Παπ η αλλιώς τεστ Παπανικολάου στον Γεώργιο Παπανικολάου, τον Έλληνα γιατρό και βιολόγο που κατά τη διάρκεια των επιστημονικών του ερευνών ανακάλυψε την πρωτότυπη για την εποχή μέθοδο των επιχρισμάτων. Αρχικά την εφήρμοσε το 1923 σε γυναίκες αρχικά για μελέτη των φυσιολογικών γεννητικών λειτουργιών και στη συνέχεια για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας.

Είναι απαραίτητο να γίνεται;

Είναι γνωστό ότι καλύτερα είναι το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν. Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου είναι σωτήρια για τη γυναίκα. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό. Ωστόσο, μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ που δείχνει εάν υπάρχουν ύποπτες αλλοιώσεις των κυττάρων για νεοπλασία και οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά με τεστ Παπανικολάου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αναπτύσσεται δίχως να γίνει αντιληπτός καθώς δεν ακολουθείται από συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, η νόσος θα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.Με το τεστ Παπ μπορούν επίσης να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λοιμώξεις ή και κάποιος έρπητας. Επιπλέον, πέρα από τον εντοπισμό μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλό της γυναίκας με το τεστ Παπανικολάου μπορούν να εντοπιστούν κολπίτιδες, τραχηλίτιδες και μολύνσεις.

Εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ο εμβολιασμός συνιστάται σε κορίτσια 12-26 ετών, προλαμβάνει τη νόσο μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου τραχήλου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές. Φυσικά ο εμβολιασμός δεν αποτελεί λόγο παράλειψης του ετήσιου τακτικού προληπτικού ελέγχου με το τεστ Παπ.

ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

Τι είναι κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση, ανώδυνη και αναίμακτη, κατά την οποία δίνεται η δυνατότητα στον γυναικολόγο να εξετάσει λεπτομερώς τον τράχηλο και τον κόλπο της γυναίκας, με τη βοήθεια ενός οργάνου, που καλείται κολποσκόπιο. Το κολποσκόπιο αποτελείται ουσιαστικά από ένα σύστημα μεγεθυντικών φακών υψηλής ευκρίνειας και μία φωτεινή πηγή. Λόγω της ικανότητάς του να δίνει μεγεθυμένη εικόνα, προσφέρει τη δυνατότητα λεπτομερούς εξέτασης του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Το κολποσκόπιο δεν τοποθετείται μέσα στον κόλπο, αλλά σε απόσταση από αυτόν. Στα πλαίσια της εξέτασης αυτής και εφόσον αναγνωριστούν παθολογικές περιοχές, λαμβάνονται βιοψίες, οι οποίες αποστέλλονται προς ιστολογική εξέταση. Κολποσκόπηση διενεργείται σε όλες τις γυναίκες που εμφανίζουν κάποια παθολογία στο τεστ Παπανικολάου

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η γυναίκα κάθεται στη γυναικολογική καρέκλα, όπως για τη συνήθη γυναικολογική εξέταση. Ακολούθως τοποθετείται ένας κολποδιαστολέας, όπως για τη λήψη του τεστ Παπ και αποκαλύπτεται ο τράχηλος. Εν συνεχεία με έναν βαμβακοφόρο στυλεό εμποτισμένο με διάλυμα οξεικού οξέος ή/και Lugol διαβρέχεται η προς εξέταση περιοχή. Με την επίδραση του οξεικού οξέος οι τυχόν παθολογικές περιοχές μετά από λίγα δευτερόλεπτα έως λεπτά αποκτούν μία λευκάζουσα όψη, λόγω της κροκίδωσης των πρωτεϊνών, που παρουσιάζονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα κύτταρα των περιοχών αυτών. Αντίθετα με την επίδραση του Lugol οι περιοχές με βλάβη εμφανίζονται λιγότερο ερυθρές, λόγω της μικρότερης περιεκτικότητάς τους σε γλυκογόνο. Αυτές οι εικόνες, σε συνδυασμό και με κάποια άλλα χαρακτηριστικά ευρήματα (μωσαικισμό, διάστοιξη, άτυπα αγγεία) αξιολογούνται από τον γιατρό ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε λήψη βιοψιών (γίνεται επί τόπου χωρίς αναισθησία) ή θα ακολουθήσει συντηρητική αγωγή. Οι παθολογικές περιοχές του τραχήλου ονομάζονται δυσπλασίες και διακρίνονται σε χαμηλού και σοβαρού βαθμού. Οι περισσότερες χαμηλού βαθμού δυσπλασίες υποχωρούν από μόνες τους σε διάστημα 6 μηνών με ένα χρόνο. Οι σοβαρού βαθμού δυσπλασίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επεμβατικά.

Υπάρχουν κίνδυνοι και επιπλοκές από την εξέταση αυτή;

Δεν υπάρχουν επιπλοκές που να σχετίζονται με την κολποσκοπική εξέταση. Οι επιπλοκές που σχετίζονται με τη λήψη βιοψιών είναι σπάνιες. Η αιμορραγία είναι μία απ’ αυτές, η οποία ωστόσο είναι σπάνια και αντιμετωπίζεται εύκολα από τον γυναικολόγο. Άλλες σπανιότερες επιπλοκές είναι ο πυρετός, η φλεγμονή, ο κοιλιακός πόνος. Σε κάθε τέτοια περίπτωση πάντως πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με τον γυναικολόγο, προκειμένου να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση

Τι ακολουθεί μετά την εξέταση;

Ο γιατρός θα πρέπει να ενημερώσει αναλυτικά την ασθενή για τα ευρήματα κατά την εξέταση. Εάν γίνει λήψη βιοψιών η γυναίκα πρέπει να ενημερωθεί ότι θα έχει έκκριση καφεοειδών υγρών και ίσως και ελάχιστου αίματος από τον κόλπο για διάστημα 2-3 ημερών και να αποφύγει σεξουαλικές επαφές και χρήση tampon για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Μόλις υπάρξουν τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης, θα πρέπει να γίνει νέα συνάντηση με τον γυναικολόγο για ενημέρωση και προγραμματισμό της πιθανά απαιτούμενης αντιμετώπισης.