Βρίσκεστε στό:

diat1Ποιος κύκλος θεωρείται φυσιολογικός;

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν εμμηνορυσιακό κύκλο που διαρκεί από 25 μέχρι 35 ημέρες.Η πρώτη ημερα της περιόδου θεωρείται και η πρώτη ημέρα του κύκλου.Μία φυσιολογική περίοδος διαρκεί 3-7 ημέρες και οι περισσότερες γυναίκες έχουν απώλειες 20-30 ml αίματος (αυτό είναι δύσκολο βέβαια να προσδιοριστεί από την κάθε γυναίκα).Σε έναν τυπικό κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει την 14η ημέρα.Όλα τα παραπάνω βέβαια διαφοροποιούνται μεταξύ των γυναικών και δεν είναι απόλυτα.

Γιατί έχω αίμα εκτός των ημερών που αδιαθετώ κανονικά;

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση (μηνομητρορραγιών).Το ατομικό ιστορικό και η φυσική εξέταση μπορεί να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες.

diat2Η μη αναμενόμενη αιμορραγία μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως τραχηλίτιδα,τραυματισμός (π.χ  κατά την διάρκεια της επαφής),ορμονικών μεταβολών, ανωοθυλακιορρηξίας ,διαταραχές της αρχιτεκτονικής της ενδομητρικής κοιλότητας (υπερπλασία, ινομυώματα).Σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός των κλινικών εξετάσεων είναι εξίσου πολύ σημαντική για την διάγνωση η διατήρηση αρχείου των περιόδων.

Ποιες θεραπευτικές επιλογές έχω στην περίπτωση που οι περίοδοί μου είναι ακατάστατοι και με πολύ αίμα;

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να βοηθηθούν γυναίκες που έχουν μη αναμενόμενη κολπική αιμμόροια το οποίο πολλές φορές είναι ενοχλητικό και μπορεί να επηρεάζει  και την κοινωνική και προσωπική ζωή τους. Πολλές είναι αυτές οι γυναίκες που “ανέχονται” αυτήν την ενόχληση για πολύ καιρό πριν τελικά αναζητήσουν βοήθεια από τον ιατρό τους.

Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται από την αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα καθώς και από την ηλικία της γυναίκας.

Οι σημαντικότερες εξετάσεις που θα σας συστήσει ο ιατρός σας είναι:

α) υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων

β) τεστ Παπανικολάου

γ) καλλιέργεια κολπικού υγρού

δ) ορμονολογικές εξετάσεις

ε) πιθανά να χρειαστεί και βιοψία ενδομητρίου

στ) οποιεσδήποτε επιπλέον  εξετάσεις κρίνει ο ιατρός σας.

diat3Η θεραπεία είναι πάντα εξατομικευμένη και βασίζεται τόσο στην ηλικία της γυναίκας, όσο και στην διάγνωση. Μερικές ενδεικτικές επιλογές είναι οι παρακάτω:

  • φαρμακευτικά σκευάσματα (αντισυλληπτικά δισκία,Depo-Provera)
  • σπιράλ Mirena (λεβονοργεστρέλη)
  • καυτηριασμός ενδομητρίου (endometrial ablation).Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει καταστροφή της επιφανειακής στοιβάδας του ενδομητρίου και αντιμετωπίζει τις βαριές αιμορραγίες. Δεν περιλαμβάνει αφαίρεση της μήτρας και δεν επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών της γυναίκας.
  • Υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της μήτρας)

diat4Μου έχουν πει ότι πρέπει να κάνω Υστερεκτομή, ποιές είναι οι επιλογές που έχω;

Η Υστερεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας ή τμήμα αυτής. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που αυτό μπορεί να επιτευχθεί:

-Υφολική Υστερεκτομή: αφαιρείται η μήτρα αλλά αφήνεται ανέπαφος ο τράχηλος. Με αυτόν τον τρόπο και σύμφωνα με διάφορες μελέτες, ελαττώνεται η πιθανότητα πρόπτωσης των πυελικών οργάνων και διατηρείται ακέραια η σεξουαλική λειτουργία. Τα εξαρτήματα (σάλπιγγες –ωοθήκες)μπορούν να αφαιρεθούν ή να διατηρηθούν.

-Ολική Υστερεκτομή: αφαιρείται τόσο ο τράχηλος της μήτρας όσο και το σώμα της μήτρας. Και σε αυτήν την περίπτωση τα εξαρτήματα (σάλπιγγες –ωοθήκες)μπορούν να αφαιρεθούν ή να διατηρηθούν.

 

diat5Πως διενεργείται μία Υστερεκτομή;

-κοιλιακά (ανοιχτή μέθοδος): γίνεται με τομή ακριβώς πάνω από το εφήβαιο. Είναι η πιο επεμβατική από τις τρεις μεθόδους και διενεργείται υπό γενική αναισθησία με διάστημα νοσηλείας περίπου 4-6 ημέρες και περίπου 6 εβδομάδες χρόνο ανάρρωσης.

-κολπικά :η μέθοδος αυτή γίνεται με μία μικρή τομή εντός του κόλπου η οποία δεν είναι ορατή εξωτερικά. Συνήθως διενεργείται σε περιπτώσεις πρόπτωσης πυελικών οργάνων (π.χ πρόπτωση μήτρας).Η διάρκεια νοσηλείας είναι περίπου 2-3ημέρες,ενώ ο χρόνος ανάρρωσης κυμαίνεται περίπου στις 4 εβδομάδες.

-λαπαροσκοπικά: Η μέθοδος αυτή αποτελεί πλέον την πιο δημοφιλή τεχνική Υστερεκτομής. Μέσω τριών ή τεσσάρων τομών στο δέρμα της κοιλίας εισέρχονται εντός της κοιλότητας μία κάμερα καθώς και μικρά εργαλεία και γίνεται η αφαίρεση της μήτρας ή και των εξαρτημάτων. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεθόδους, η λαπαροσκοπική Υστερεκτομή απαιτεί νοσηλεία μίας ημέρας ή και λιγότερο, ενώ ο χρόνος ανάρρωσης είναι μόνο 7-14 ημέρες. Η απώλεια αίματος στο χειρουργείο είναι κατά πολύ μικρότερη από τις δυο προηγούμενες τεχνικές, οι ασθενείς έχουν ελάχιστο πόνο μετεγχειρητικά, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς ανώτερο.