Βρίσκεστε στό:

Εξετάσεις εγκυμοσύνης- προγεννητικός έλεγχος

Ο προγεννητικός έλεγχος είναι ένας από τους πολλούς τρόπους για να ελέγξει ο γιατρός σας την υγεία σας και την ανάπτυξη του μωρού σας.

Κατά την πρώτη επίσκεψη προγεννητικού ελέγχου, ο ιατρός σας θα σας κάνει μια λεπτομερή φυσική και γυναικολογική εξέταση. Θα υποβληθείτε σε τεστ Παπανικολάου (εκτός αν είχατε κάποιο πρόσφατα) για να ελεγχθούν τα μη φυσιολογικά κύτταρα.

Στη συνέχεια, θα έχετε εξετάσεις αίματος ρουτίνας για να εντοπιστεί ο τύπος αίματος και ο παράγοντας ρέζους (Rh), καθώς και μια γενική εξέταση αίματος για να γίνει έλεγχος για αναιμία.

Επίσης θα γίνει εξέταση αίματος για:

  • Σύφιλη
  • Ηπατίτιδα Β
  • Ερυθρά
  • Τοξόπλασμα

Εκτός από τη λήψη δείγματος αίματος σας, ο γυναικολόγος θα πάρει και ένα δείγμα ούρων για να ελέγξει για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και άλλες συνθήκες.

Αν είστε σε υψηλό κίνδυνο για διαβήτη κύησης, μια εξέταση πρόκλησης της γλυκόζης θα μπορούσε να γίνει με την πρώτη σας επίσκεψη.

Πρώτο τρίμηνο

Ο γυναικολόγος σας θα σας κάνει μια σειρά εξετάσεων που μπορούν να σας δώσουν πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο του μωρού σας να έχει σύνδρομο Down ή άλλα χρωμοσωμικά προβλήματα και γενετικές ανωμαλίες.

Επίσης, ο γιατρός θα συστήσει να γίνουν εξετάσεις που δείχνουν αν το έμβρυο διατρέχει κίνδυνο για οποιαδήποτε από περίπου 100 γενετικές διαταραχές, όπως κυστική ίνωση, εύθραυστο Χ, νωτιαία μυϊκή ατροφία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, θαλασσαιμία.

Τέλος, μπορείτε να υποβληθείτε σε βιοψία χοριακών λαχνών (CVS), μια επεμβατική διαγνωστική εξέταση που γίνεται στις 10 με 13 εβδομάδες. Το CVS μπορεί να σας πει με βεβαιότητα αν το μωρό σας έχει το σύνδρομο Down ή σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χρωμοσωμική ανωμαλία.

 ekset1

Δεύτερο τρίμηνο

Κατά τη διάρκεια κάθε του δεύτερου τριμήνου, ο ιατρός μπορεί να ζητήσει ένα δείγμα ούρων για έλεγχο για σημάδια προεκλαμψίας, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και άλλες παθήσεις.

Για τον έλεγχο φυσικών ανωμαλιών, γίνεται συνήθως ένα υπερηχογράφημα μεταξύ 16 και 20 εβδομάδων.

Μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων, θα σας δοθεί ένα τεστ ελέγχου της γλυκόζης για να ελέγξετε για τον διαβήτη κύησης, και, ενδεχομένως, μια άλλη εξέταση αίματος για να ελέγξετε για την αναιμία.

Τέλος, θα έχετε τη δυνατότητα να υποβληθείτε σε αμνιοπαρακέντηση, μια επεμβατική διαγνωστική εξέταση που γίνεται περίπου στις 16 με 20 εβδομάδες. Η αμνιοπαρακέντηση μπορεί να σας πει με βεβαιότητα αν το μωρό σας έχει σύνδρομο Down ή άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες, δυσπλασίες νευρικού σωλήνα, και ορισμένες γενετικές διαταραχές.

 ekset2

Τρίτο τρίμηνο

Κατά την περίοδο θα πρέπει να ελέγξετε αν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας είναι πιο υψηλό από το φυσιολογικό. Σε αυτή την περίπτωση, θα υποβληθείτε σε μια δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, η οποία θα αποδείξει εάν πάσχετε από διαβήτη κύησης.

Εάν διατρέχετε κίνδυνο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), θα εξεταστείτε και πάλι για σύφιλη, χλαμύδια, γονόρροια και τον ιό HIV.

Σε περίπτωση που το υπερηχογράφημα δείξει προδρομικό πλακούντα, θα πρέπει να κάνετε και άλλο για να ελεγχθεί η θέση του πλακούντα σας.

Αν η εγκυμοσύνη σας είναι φυσιολογική, αλλά έχετε περάσει την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, θα κάνετε μια εξέταση για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι ακόμα σε καλή κατάσταση. Μεταξύ 40 και 41 εβδομάδων, μπορείτε να πάρετε ένα πλήρες βιοφυσικό προφίλ για την αξιολόγηση του ρυθμού της καρδιάς του μωρού σας και έναν υπέρηχο για να ελέγξετε το επίπεδο του αμνιακού υγρού σας. Αυτές οι εξετάσεις βοηθούν το γιατρό σας να αποφασίσει αν είναι ασφαλές να συνεχίσετε να περιμένετε να ξεκινήσει μόνος του ο τοκετός.

 ekset3

 Οι παραπάνω εξετάσεις αποτελούν το βασικό πρότυπο στο οποίο θα κινηθείτε. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι το παραπάνω πλάνο θα διαφοροποιείται σε κάθε έγκυο  καθώς η εγκυμοσύνη είναι μια δυναμική κατάσταση όπου τα πάντα μπορούν να μεταβληθούν από στιγμή σε στιγμή.