• emminopausi_sl
Βρίσκεστε στό:

Τι είναι εμμηνόπαυση;

Με τον όρο εμμηνόπαυση αναφερόμαστε τη μόνιμη διακοπή της εμμηνορρυσίας, που οφείλεται στη διακοπή της ωοθυλακικής δραστηριότητας των ωοθηκών. Ο ορισμός αυτός είναι αναδρομικός, καθώς βασίζεται σε μία περίοδο συνεχόμενης αμηνόρροιας 12 μηνών, χωρίς να υπάρχει άλλη προφανής φυσιολογική ή παθολογική αιτία

Τι είναι κλιμακτήριος;

Η κλιμακτήριος αφορά σε όλη εκείνη την περίοδο, κατά την οποία υπάρχουν ορμονικές διαταραχές και διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και διαρκεί από 2 μέχρι και 10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση

Πότε συμβαίνει;

Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης για τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό είναι τα 49a με 51ο πρώτο έτος της ηλικίας. Ωστόσο περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να επισπεύσουν τον χρόνο εγκατάστασής της. Επίσης το κάπνισμα είναι δυνατόν να επισπεύσει την εμμηνόπαυση κατά 1-2 χρόνια. Η πρώιμη εμμηνόπαυση αφορά στην εγκατάστασή της πριν από την ηλικία των 40 ετών (όπως πχ συμβαίνει μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των ωοθηκών, μετά από χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία της κάτω κοιλίας, σε ανοσολογικές παθήσεις, καθώς και σε καταστάσεις ισχυρού shock), ενώ καθυστερημένη εμμηνόπαυση είναι η εμφάνισή της μετά το 55ο έτος της ηλικίας.

Πού οφείλεται η εμμηνόπαυση;

Το απόθεμα των ωοθυλακίων με το οποίο κάθε γυναίκα μπαίνει στην ήβη είναι γύρω στα 300000 ωοθυλάκια. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας παρατηρούνται 400-500 ωορρηξίες, ενώ για κάθε ωοθυλάκιο που θα φτάσει μέχρι την ωοθυλακιορρηξία, αντιστοιχούν άλλα 1000 περίπου, τα οποία εξαφανίζονται με το φαινόμενο της απόπτωσης. Υπολογίζεται ότι η εμμηνόπαυση επέρχεται όταν ο αριθμός των ωοθυλακίων φθάσει στα 1000, γεγονός που συμβαίνει γύρω στην ηλικία των 50 ετών. Η ωοθήκη μεταβάλλεται σταδιακά σε έναν ινώδη συνδετικό ιστό, μέσα στον οποίο υπάρχουν κάποια ωοθυλάκια με μικρή οιστρογονική δράση, τα οποία και αυτά θα εξαφανιστούν σταδιακά.

Τι συμπτώματα έχει η γυναίκα;

Η εμμηνόπαυση περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα συμπτωμάτων άλλοτε άλλης βαρύτητας για την κάθε γυναίκα. Υπολογίζεται ότι το 78% περίπου των εμμηνοπαυσιακών γυναικών εμφανίζουν συμπτώματα, που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη των οιστρογόνων. Στο 17% μάλιστα αυτών των γυναικών τα συμπτώματα αυτά είναι τόσο έντονα, ώστε να χρειάζεται η παρέμβαση του γυναικολόγου για τη χορήγηση κάποιας θεραπείας. Η συνηθέστερη κλινική εκδήλωση είναι οι εξάψεις, οι οποίες μπορεί να είναι ήπιες (χωρίς εφίδρωση), μέτριες ή ακόμη και βαριές (με έντονη εφίδρωση, που υποχρεώνουν τη γυναίκα να διακόψει τη συνήθη της δραστηριότητα).

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:

 • Νυχτερινές εφιδρώσεις
 • Ξηρότητα του κόλπου
 • Αύξηση του βάρους
 • Κεφαλαλγίες
 • Ίλιγγος, ζαλάδες
 • Δυσκοιλιότητα
 • Αρθραλγίες, μυαλγίες
 • Κνησμός
 • Διαταραχές του ύπνου
 • Απώλεια συγκέντρωσης
 • Απώλεια μνήμης
 • Ευερεθιστότητα, κατάθλιψη
 • Αδυναμία, κόπωση

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η έλλειψη των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει τη γυναίκα σε οστεοπενία ή και οστεοπόρωση, καθώς και ότι λόγω της άρσης της προστατευτικής δράσης των οιστρογόνων στο καρδιαγγειακό σύστημα, εξομοιώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων με εκείνον του αντρικού πληθυσμού.

Πώς αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Τα συμπτώματα μπορούν να υφεθούν με:

 • Καλή διατροφή και άσκηση
 • Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους
 • Διακοπή του καπνίσματος
 • Σωστές ώρες ύπνου
 • Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής (ασβεστίου, βιταμινών κτλ)
 • Τέλος αφού προηγηθεί ενδελεχής εργαστηριακός έλεγχος και μετά από συνεννόηση με τον γυναικολόγο, μπορεί να χορηγηθεί θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (με τη μορφή δισκίων από το στόμα, διαδερμικών επιθεμάτων, κολπικών αλοιφών), με πολλά πλεονεκτήματα για την εμμηνοπαυσιακή γυναίκα

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνει η γυναίκα στη εμμηνόπαυση;

Ο προληπτικός έλεγχος ρουτίνας μίας γυναίκας στην εμμηνόπαυση πρέπει να περιλαμβάνει:

 • Μαστογραφία κατ’ έτος
 • Τεστ Παπανικολάου
 • Μέτρηση οστικής πυκνότητας
 • Υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων
 • Γυναικολογική εξέταση

Η λήψη ορμονικής θεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστου;

Η ανησυχία για την συσχέτιση καρκίνου του μαστού και ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης (HT) είναι ένα σύνθετο θέμα που συχνά παραποιείται από τα Μέσα Ενημέρωσης και οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα.Για παράδειγμα τον Ιούλιο του 2002 τα αρχικά ευρήματα από έρευνα της Women’s Health Initiative (WHI) έδειξαν μία αύξηση περίπου 20% σε γυναίκες που λάμβαναν συνδυασμό οιστρογόνου και προγεστερόνης σε σύγκριση με αυτές που έλαβαν placebo θεραπεία.Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολλές γυναίκες να πανικοβληθούν και να σταματήσουν την θεραπεία.Εν συνεχεία όμως μία έρευνα που συμπεριελάμβανε follow-up επί 7ετίας γυναικών που λάμβαναν μόνο οιστογόνα για θεραπεία έδειξε στην πραγματικότητα μείωση του καρκίνου του μαστού.Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε την Άνοιξη του 2004.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης  στην εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα συγκεκριμένων γυναικών για θρόμβωση η καρδιακό επεισόδιο.Για τον λόγο αυτό η θεραπεία θα πρέπει να εξατομικεύεται και να στηρίζεται σε διεξοδική συζήτηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων.

Πόσο ασβέστιο χρειάζεται να προσλαμβάνω καθημερινά;

Ο διεθνής Οργανισμός Οστεοπόρωσης συστήνει για ενήλικες άντρες και γυναίκες καθημερινή πρόσληψη 1000-1200 mg ασβεστίου.Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι αυτές που προέρχονται από την καθημερινή διατροφή (γάλα,τυρί,γιαούρτι κτλ).Κάθε μερίδα τέτοιων προιόντων περιέχει περίπου 300 mg ασβεστίου.

Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες γυναίκες και νεαρά κορίτσια καταναλώνουν λιγότερο από το μισό από αυτό που είναι αναγκαίο για τον οργανισμό.Δεδομένου του ότι η μέγιστη οστική πυκνότητα επιτυγχάνεται στην ηλικία 30-50 είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει ισορροπημένη διατροφή από την νεαρή ηλικία.Ο στόχος θα πρέπει να είναι να αποτραπεί η οστεοπόρωση και αυτό μπορεί να γίνει επιτυγχάνοντας και μετά διατηρώντας την μέγιστη οστική πυκνότητα.Για τις γυναίκες εκείνες που δεν μπορούν να καταναλώσουν τα απαραίτητα διατροφικά προιόντα για την πρόσληψη ασβεστίου,συστήνεται η χορήγηση σκευασμάτων αυτού.Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση σκευασμάτων που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D ,εκτός της θετικής τους επίδρασης στην οστική πυκνότητα ελαττώνουν επίσης και τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου.

Είναι σημαντική λοιπόν η συζήτηση με τον ιατρό σας σχετικά με την χορήγηση ασβεστίου κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης και θα πρέπει να κατέχει πρωταρχική θέση κατά την επίσκεψη για τον ετήσιο έλεγχο.

Συμβουλή: Στην περίπτωση που παρατηρήσετε κολπική αιμόρροια κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης (και ανεξαρτήτου πόσοτητας,ακόμα και μίας σταγόνας) κρίνεται επιτακτική η άμεση εξέταση από τον ιατρό σας.