Βρίσκεστε στό:

Τα πέντε βήματα για την αυτοεξέταση του μαστού

Βήμα 1: Ξεκινήστε κοιτάζοντας το στήθος σας στον καθρέφτη με τους ώμους σας ίσια και τα χέρια σας στους γοφούς.

autmast1

Να τι θα πρέπει να αναζητήσετε:

Στήθη που είναι στο συνηθισμένο τους μέγεθος, σχήμα και χρώμα.

Στήθη που είναι ομοιόμορφα σε σχήμα χωρίς ορατή παραμόρφωση ή πρήξιμο.

Αν παρατηρήσετε κάποια από τις ακόλουθες αλλαγές, να τις φέρετε στην προσοχή του γιατρού σας:

  • πτύχωση, ή διόγκωση του δέρματος
  • Μια θηλή που έχει αλλάξει θέση ή μια ανεστραμμένη θηλή (που ωθείται προς τα μέσα αντί να προεξέχει)
  • Ερυθρότητα, πόνο, εξάνθημα, ή πρήξιμο

 

Βήμα 2: Τώρα, σηκώστε τα χέρια σας και αναζητήστε τις ίδιες αλλαγές.

autmast2

 

Βήμα 3: Ενώ είστε μπροστά στον καθρέφτη, κοιτάξτε για τυχόν σημάδια υγρού που βγαίνει από μια ή και τις δύο θηλές (αυτό θα μπορούσε να είναι ένα υδαρές, γαλακτώδες ή κίτρινο υγρό ή  ακόμα και αίμα).

 

Βήμα 4: Στη συνέχεια, ψηλαφίστε το στήθος σας, ενώ είστε ξαπλωμένες, χρησιμοποιώντας το δεξί σας χέρι για να ψηλαφίσετε το αριστερό στήθος σας και στη συνέχεια το αριστερό χέρι σας για να ψηλαφίσετε το δεξί σας στήθος. Ψηλαφίστε με μια σταθερή αλλά ομαλή κίνηση με τα δάχτυλα σας, κρατώντας τα δάχτυλα οριζόντια και μαζί. Η κίνηση πρέπει να είναι κυκλική.

autmast3

 

Καλύψτε όλο το στήθος από πάνω προς τα κάτω, από τη μία πλευρά στην άλλη – από την κλείδα σας προς την κορυφή της κοιλιάς σας, και από τη μασχάλη σας μέχρι το ντεκολτέ.

 

Βεβαιωθείτε ότι καλύψατε το σύνολο του μαστού. Μπορείτε να ξεκινήσετε από την θηλή, κινούμενες σε όλο και μεγαλύτερους κύκλους μέχρι να φτάσετε στην εξωτερική άκρη του στήθους. Μπορείτε επίσης να μετακινήσετε τα δάχτυλά σας πάνω-κάτω κάθετα, και σε σειρές.  Να είστε βέβαιες ότι νιώσατε όλο τον ιστό από το μπροστινό στο πίσω μέρος του στήθους σας: για το δέρμα και τους ιστούς ακριβώς από κάτω, χρησιμοποιήστε ελαφριά πίεση, χρησιμοποιείστε μέση πίεση για τον ιστό στη μέση των μαστών σας, χρησιμοποιείστε σταθερή πίεση για το βαθύ ιστό στο πίσω μέρος. Όταν έχετε φτάσει στο βαθύ ιστό, θα πρέπει να είστε σε θέση να αισθανθείτε κάτω από τον θώρακα σας.

Βήμα 5: Τέλος, ψηλαφίστε το στήθος σας, ενώ στέκεστε. Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι ο ευκολότερος τρόπος για να ψηλαφίσουν τα στήθη τους είναι όταν το δέρμα τους είναι υγρό και ολισθηρό, έτσι επιθυμούν να κάνουν αυτό το βήμα στο ντους. Καλύψτε ολόκληρο το στήθος σας, χρησιμοποιώντας τις ίδιες κινήσεις χεριών που περιγράφονται στο βήμα 4.

autmast4

autmast5